Доц. д-р Владислав Иванов: Мисията на ВИП ПЛЮС е да върне пациентите към нормалния им начин на живот!

Превенцията и профилкатиката е майката на дълготрайния успех!
Доцент по ортопедия и травматология, един от най-добрите специалисти по външно протезиране. Биографията на доц. Владислав Иванов е дълга, като не на последно място се нарежда и длъжността - консултант на медикотехническа лаборатория ВИП ПЛЮС. За здравната култура на българина, за предизвикателствата в ортопедията, за иновациите и новите технологии във ВИП ПЛЮС разказва в обширно интервю.
Доц. Иванов, Вие сте един от най-добрите ортопеди в България, според Вас на какво ниво е ортопедията у нас и какви са предизвикателствата пред тази специалност?
Смея да твърдя, че ортопедията в България е на доста високо ниво, дори над средното европейско. Имаме добри специалисти във всяка област на ортопедията. Въведени са много нови технологии, както и нови медицински продукти.
Ние се опитваме във външното протезираме да гоним едни критерии, които са наложени в света. И няма нещо, което е в света и в България да не може да се изпълни по отношение на ортопедията. Няма невъзможни неща, както беше преди 30-40 години.
Какви хора идват във ВИП ПЛЮС, какви са техните проблеми в днешния забързан свят?
При нас идват пациенти, които поради стечения на заболявания или травми са загубили крайници. Те искат да се върнат към нормалния си начин на живот и да бъдат отново пълноценни хора.
Деца с гръбначни изкривявания, тъй като ние предлагаме корсето лечение, това е неоперативен метод, който помага при над 80%. Там сме на абсолютно световно ниво, използваме най-модерната и усъвършенствана 3D система за сканиране и компютърно моделиране CAD/CAM. При останалите 20% се налага оперативна намеса.
При нас идват много хора и правим всичко възможно да им помогнем.
Предлагаме ортотика – медицински изделия за консервативно лечение при деца с ДЦП, при хора с инсулт, при хора с травми, на които крайникът е оцелял, но няма функция.
Ортопедични обувки и стелки като използваме най-съвременния метод за ортопедична диагностика.
Правили сме спортни протези за параолимпийци. През годините повечето от тях ни се довериха, помагахме и за тяхната подготовка, но сега като че ли няма много желаещи да практикуват активен спорт.
Как оценявате здравната култура на българите и какво бихте ги посъветвал?
Проблемът е много тежък според мен. По принцип здравната култура на хората не е ниска, но бих казал, че здравната психология е много архаична. Пациентите чакат, надяват се на чудеса, пробват методи, които не са достоверни и някой път идват твърде късно за оказване на компетентна помощ. Някои хора имат много широки познания, благодарение на интернет, но нагласата да приемат мнението на лекаря не е съвсем правилна. Започва се отлагане, искане на много мнения от специалисти, съвет от семейството, съвети дори от хора без медицинско образование. И накрая не получават адекватно лечение.
За да е здрав един човек не трябва да се разболява, не трябва да се допуска тежко заболяване. Трябва да се прави профилактика и превенция – ето това бих ги посъветвал. Особено хората, които са диабетици трябва да спазват режим, да ходят на прифилактика и ако всичко се прави съзнателно, то тогава няма да стигат до тежки усложнения. Превенцията и профилкатиката е майката на успеха. На дълготрайния успех!
Как се отрази на ВИП ПЛЮС последната година, която беше белязана от КОВИД?
Както и на всички фирми, организации и лечебния заведения, които работят с хора. Положихме много усилия, но не спряхме да помагаме на хората. Взехме всички предпазни мерки както за пациенти, така и за хората, които работят при нас. Нашите пациенти не се отказаха от нас. Беше трудно, но мисля че се справихме.
До колко са важни иновациите и новите технологии в лабораторията?
За мен бъдещето е в образованието и иновативността. ВИП ПЛЮС е най-добре технологично оборудваната лаборатория мога да кажа в Източна Европа. Проблемът обаче е, че в България не е на мода иновативността. Едно е да имаш оборудване на CAD/CAM система, друго е да се работи с такова от преди 20 години, защото има фирми, които работят точно така. Те не могат да отговорят на нуждите на хората, нито на стандарти, ако има има такива и все пак работят. С иновативността сме много зле.
Какво предстои оттук нататък за ВИП ПЛЮС?
Планираме да сменим концепцията на услугата, която предлагаме. От много време съм в протезирането и когато започнах никой не знаеше какво е модулно протезиране. Първо беше важно да се намерят части, след това започнаха да идват разни технологии. След технологиите започна да се говори за високо специализирани части и всичко това беше свързано със специално финансиране, което трябваше да се плаща от пациента. Сега обаче всичко това губи смисъл, пациентът може да стигне сам до информацията и да си купи най-скъпите части, но това не е достатъчно.
Затова ние планираме до няколко месеца да сменим концепцията и да предлагаме комплексна услуга. Да посрещнем пациента, да го диагностицираме, да му помогнем и да го рехабилитираме. Последното е най-важното, защото и най-скъпата част да се вземе, ако няма рехабилитация – няма ефективност. Не се подобрява комфортът на пациента и ние нищо не сме направили. А нашата цел е да излекуваме пациента, така че той да може да се върне към нормалния си начин на живот.

ВСИЧКИ СТАТИИ