ПОДГОВОТКА НА ЧУКАНА ЗА ПЪРВИЧНО ПРОТЕЗИРАНЕ

доц Вл. Иванов
Ампутацията е сериозна хирургична манипулация, при която се прерязва крайника, през костта и се нарушава целостта на кожа, подкожие, мускулатура, нерви, артериални, венозни съдове и кости. За да бъде чукана функционален, тези нарушени структури трябва да се оформят хирургично правилно; нервите да се лигират, съдовете също; костните ръбове да се загладят; върха на чукана да се покрие миопластично /с мускулна пластика/ и по възможност със собствена кожа, с локална кожна пластика. Така оформения чукан първично зараства за 20 дни. Конците се свалят от оперативната рана. Изчаква се един месец от първичното зарастване на чукана или зарастването на кожните рани и чукана е готов за първично протезиране.
След ампутацията, чукана отича и увеличава своя обем с 2-3 см в диаметър, възможно е и повече. Това е естествен процес от нарушения венозен отток и подкожен лимфен дренаж. За профилактиката на този процес се предлагат следните терапевтични процедури; Ластичен бандаж на чукана спика житен клас с компресия на върха на чукана; Ластичен чорап за чукан или силиконов лайнер /вътрешна гилза/. Хипотрофията на чукана протича в два етапа; бърза хипотрофия възстановяване на дренажа на чукана с продължителност/ 6-7 месеца/ и бавна хипотрофия/ 8 – 12месеца/ - инактивитетна хипотрофия свързана с редукцията на мастна тъкан и в последната фаза на мускулната маса.
Профилактика на контрактурите в колянната и тазобедренната стави, чрез кинезитерапевтични процедури, мускулна електро стимулация и позиционни упражнения.
Загрубяващи масажи на кожата на чукана и потупване на върха, във връзка с намаляване на чувствителността при контакта с приемната гилза на протезата.
Грижа за кожата; измиване на чукана всяка вечер със сапун с неутрално рН, подсушаване и мазане с кожно протективен крем DERMO - CEAR 200 ml e, предлаган от ВИП ПЛЮС МТЛ ЕООД препарат. Измиването на чукана с мокри кърпични не е препоръчително поради възможност от поява на алергични реакции в затвореното пространство на гилзата.
Грижите за пациента включват ранна вертикализация и последващо обучение в ходене с проходилка и патерици.
ДОБРЕ ОФОРМЕНИЯ МИОПЛАСТИЧНО ЧУКАН ПОЗВОЛЯВА ПАЦИЕНТА ДА БЪДЕ ПРОТЕЗИРАН СЪС СЪВРЕМЕННИТЕ МЕТОДИ ЗА ПРОТЕЗИРАНЕ - ГИЛЗИ С ТОТАЛЕН КОНТАКТ /ФУЛ КОНТАКТ/ В ПРИЕМНАТА ГИЛЗА НА ПРОТЕЗАТА.
Използването на тази технология позволява използването и на вътрешни силиконови приемни гилзи. Предимството на тези гилзи е: бързо намаляване на обема на чукана; протекция на кожата на чукана; подобряване на фиксацияна между кожата респективно чукана и гилза и фиксация на гилзата към протезата. Фиксацията на силиконовата гилза към протезата става по три възможни начина, препоръчани от протезиста; Силикон плюс пин/шатал лок/, Силикон с вакумен пръстен и вакуум тапа и индивидуален Силикон със силиконова наколенка и вакуум тапа. При високо активните пациенти се препоръчва Силиконова тънка гилза/3-6 мм/. При възрастните пациенти и при диабетици с лесно ранима кожа се препоръчват гилзи от Техногел /6-9 мм/. Преди поставянето на силиконова приемна гилза, кожата на чукана не трябва да се маже с мазила и разтвор. Хигиената се поддържа с измиване с вода и сапун с неутрално рН.
ВИП плюс МТЛ ЕООД е медикотехничеста лаборатория с реален опит и сертифицирани специалисти за индивидуална експертна оценка, на всеки конкретен случай, за подхода към предстоящото протезиране.

ВСИЧКИ СТАТИИ