БОЛКИ В АМПУТИРАНИЯ КРАК ИЛИ РЪКА / ЧУКАН/

доц. Вл. Иванов ”Академия по протезиране”
След ампутацията на крайника се оформя нов крайник наречен чукан. Това е един нов орган, с който пациентът ползва и води протезата. Много от ампутираните пациенти се страхуват от болки в този чукан и дали това няма да пропречи на протезирането им.
Следоперативната болка затихва в рамките на месец след операцията.
При някои пациенти могат да останат някои остатъчни болки, които сега ще разгледаме и ще препоръчаме изход и лечение.
Като нов орган – крайник , чуканът има своите проблеми свързани с болезненост: при лошо кръвоснабдяване на чукана по повод основното заболяване; поради образуването на невром на мястото на прерязания нерв или поради върхова остеопороза на коста. В тези случаи, трябва да се обърнете към лекар за тяхното лечение или да се свържете с нас за консултация. Самолечението в този случай НЕ води до положителен резултат.
Другата следоперативна болка, която не отзвучава в рамките на месец, е така наречената фантомна болка. Казва се фантомна болка, защото пациентът я усеща в зоната на липсващия крайник. Тя е силна и много мъчителна, особено вечер. Болката се генерира в централната нервна система и се обяснява със запазения спомен от болката, която е била в крайника преди ампутацията. В потвърждение на тази теория е фактът, че не съществува при деца и при пациенти, които са загубили бързо крайника. Най-упорита е при пациенти, които са живяли дълго време с болки преди ампутацията. Лечението на тази болка е много трудно и включва приемането на медикаменти и хирургични манипулации, както и прилагането на нетрадиционна медицина – акупунктура. Много ефективен метод за самопомощ е практикуването от пациента на така наречената фантомна гимнастика. За целта, пациентът се самоизолира и умствено раздвижва липсващия крайник в крайните му части. При успех болката изчезва. Добър прогностичен белег за излекуване на проблема е, ако пациента започне да усеща, че болката от липсващия крайник се фиксира в чукана.
Друга следоперативна болка е тази, която се появява при първичното протезиране в новите зони, поемащи натоварването в чукана /новите пети/ – подпателарна болка при подколянните чукани и чувствителени тубер или аддукторно сухожилие при бедрените чукани. В тези случаи протезистът трябва да отстрани проблема, с корекция на приемната гилза или изработване на нова гилза.

ВСИЧКИ СТАТИИ