Контакт с нас

Телефони
+ 359 (2) 8565038
+ 359 887 925 725
+ 359 879 888 466

Електронна поща
info@vipplus-mtl.com
sales@vipplus-mtl.com

‹ Обратно

Ортезолечение на долен крайник

Полезна информация при ортезолечение на долен крайник

Ортезата за долния крайник е външно устройство, прикрепващо се към сегмент от долния крайник или към целия такъв. Чрез нея се подобрява функцията на крайника и се контролират движенията. Ортезата оказва подкрепа като стабилизира походката. Намалява болката чрез прехвърляне на тежестта от една към друга област /част/ от крайника. Ортезите имат способността да коригират пластични деформации и да предотвратяват прогресията им.

 

 

Видове ортези за долен крайник

Фиксатори за глезенна става
Фиксатор за колянна става включваща или не глезена
Фиксатор за тазобедренна става
Фиксатори, включващи различни комбинации от механизми
Фиксатори, променящи или пренасочващи осите на натоварване - ортези с отбременяваща функцияОртези

За глезенна става -AFO

AFO е ортеза, която обгражда глезена и поне част от стъпалото. Глезен-стъпало ортези се прилага външно, предназначени за борба с позицията и движенията на глезена.
Препоръчва се при нужда от компенсиране движенията на глезена или стъпалото, както и при наличие на слабост или деформация на глезената става . Те имат директен контакт с глезенната става. Възмажно е да бъдат така проектирани, че да подпомагат коствено и контрола на колянната става.
Както глезен-стъпало ортези често се използва в лечението на нарушения, засягащи мускулната функция като инсулт , наранявания на гръбначния мозък, мускулна дистрофия , детска церебрална парализа, детски парали, множествена склероза и периферна невропатия .
Глезен-стъпало ортези могат да бъдат използвани за позициониране на крайника в анатомична позиция, както и за обездвижване на глезена и долната част на крака при наличието на артрозни изменения, фрактури , както и за коригиране на крайника
Глезен-стъпало ортези, са най-често използваните ортези, около 26% от всички ортези.
Един AFO обикновено се изработва от лек полипропилен пластмаса във формата на "L", с изправена част, зад прасеца и долната част на ходилото.
Непрекъсната "L" форма на някои от моделите осигурява фиксация на глезена, докато други предоставят различна степен на движения на глезена.

 

Схема за избор на механизми

 

 

 

Схема на построяване на индивидуална ортотика за долен крайник - AFO 

 

 

 

 

 

 Изработка на индивидуален модел със зададени предварително корекции според нуждите на пациента.

 

 

 

 

 

 

 

Разработка и позициониране на възловите механизми, определящи функционалността на медицинското изделие.

 

 

 

 

 

 

 

 

Индивидуалното изделие.

 

 

 

 

 

Ортези за колянна става -КAFO

Колянно - глезена ортеза (KAFO) е ортопедично изделие, чиято функция е да коригира и или фиксира движенията в коляното, глезена и стъпалото. Функцията му се определя от нуждите на пациента и в зависимост от това може да включва блокиране на движение, ограничаване на движение или подпомагане на движението в двете или една от двете стави.
Използват се механични панти или електронно контролирани панти. Материалите от които се изработват KAFO апаратите включват разнообразни материали : метал , пластмаси, тъкани и кожа. Хората , които могат да се възползват от ортезите KAFO включват, страдащите от заболявания като : парализа, ставна нестабилност, артрит, фрактури, и др. Използването на този вид ортотика води до реална промяна в качеството на живот на пациента. Възможността за подобряване на двигателната активност спомага за по- бързата рехабилитация и реинтеграция.

Схема за избор на механизми

Схема на построяване на индивидуална ортотика за долен крайник - KAFO 

 

 

 

Изработка на индивидуален модел със зададени предварително корекции според нуждите на пациента  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разработка и позициониране на възловите механизми, определящи функционалността на медицинското изделие.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Индивидуалното изделие. 

 

 

 

 

 

Колянна ортотика - KO

Коляна ортеза (KO) е изделие използващо се за стабилизация и укрепване на колянната става . Тя се поставя плътно около коляното и функцията и е да отбремени колянната става, когато е засегната от болестни процеси като артрит или остеоартроза. КО ортезата също така поддържа коляното и осигурява стабилността, необходима за извършване на ежедневни дейности. Помага за намаляване на болката от остеоартрит. Запомнете : КО не е предназначена за лечение на ставни заболявания , но се използва като компонент на лечението, в комбинация с медикаментозно лечение и кинезитерапия. Тази вид ортезолечение може да помогне за подобряване на обема на движение на коляното, като в същото време намалява болката, така че човек може да остане активен.
Лица, които не могат да се подложат на операция, могат се възползват от колянната ортеза , която ще им помогне да се справят с остра или хронична болка.
Широко разпространена е при рехабилитация на коляното.
Най-важният фактор е подобряване на функцията на коляното и неговата стабилност.

Ортопедичен апарат обхващащ тазобедренната, колянната и глезанната става става -НКAFO

НКAFO като медицинско изделие се използва, за да се фиксира бедрената кост. Тя контролира главно аддукцията и флексията на тазобедрената става както и в голяма степен контролира посоката на движение в тазобедрената става .
Този ортопедичен апарат се използва в следоперативния период - при намеси засягащи тазобедрената става напр. смяна на тазобедрената става , както и след претърпяни тавми или фрактури. Ние предлагаме широка гама от механизми за тазобедрените, колянните и глезенните стави в зависимост от индивидуалните нужди на пациента. В зависимост от зададените предписания на лекар ортопед травматолог ортезите могат да бъдат
- Фиксиращи : те се се използва предимно вслучаите, когато е показан пълно обездвижване на тазобедрената става или долната част на гръбнака.
- Динамични : те се използват, когато пациентът трябва да движи ставата, но това движение трябва да е лимитирано в определени градуси.
Възможна е комбинацията на двустранно ортезиране на пациент.
Тази конструкция се състои от две ортези фиксирани към нисък тазов маншет или корсет . Тази система позволява на пациенти с неврологични и ортопедични заболявания да се вертикализират и да проходят с проходилка.


Схема на построяване на индивидуална ортотика за долен крайник - HKAFO

 

 

 

 

Изработка на индивидуален модел със зададени предварително корекции според нуждите на пациента
Разработка и позициониране на възловите механизми, определящи функционалността на медицинското изделие.
 

 

 

 

Индивидуалното изделие  

Схема за избор на механизми