Контакт с нас

Телефони
+ 359 (2) 8565038
+ 359 887 925 725
+ 359 879 888 466

Електронна поща
info@vipplus-mtl.com
sales@vipplus-mtl.com

‹ Обратно

Корсетолечение при гръбначните изкривявания

Управителят на Медико-техническа лаборатория "ВИП+", ортопедът-травматолог д-р Иво Иванов: В 85% от случаите се избягват операциите

Медико-техническа лаборатория "ВИП+" стартира дейността си преди 4 месеца на територията на Благоевградска област. Висококвалифициран екип от лекари, ортопедични техници и кинезитерапевти обслужва пациенти на място в новооткрития офис в SOS Травма център - Благоевград.

Оборудвана мобилна лаборатория извършва диагностика и скъсява пътя до София на пациентите, нуждаещи се от специални медицински изделия - корсети, ортези, протези, ортопедични обувки и стелки.

За дейността на "ВИП+" разговаряме с управителя на Медико-техническата лаборатория д-р Иво Иванов.

- Д-р Иванов, каква медицинска дейност извършва "ВИП+"?

- Във високотехнологично оборудвана мобилна лаборатория извършваме диагностика, прегледи и консултации за изработване на медицински изделия по индивидуална мярка, сред тях са корсети, апарати /ортези/, протези за горни и долни крайници, ортопедични стелки и обувки.

- За какви пациенти са предназначени тези медицински изделия?

- Корсетите са за лечение на изкривяване на гръбначния стълб предимно в детска възраст. За съжаление това заболяване е често срещано в България и засяга най-вече момичетата между 10- и 16-годишна възраст. В лабораторията изработваме около 200 корсета годишно.

- Кога се налага слагането на корсета?

- Първо искам да уточня, че корсетът се поставя с лечебна цел за постигане на коригиращ ефект и намаляване на градусите на кривините при 20 и повече градуса.

Гръбначните изкривявания са сред най-разпространените отклонения във физическото развитие в детска възраст. Точните причини не са изяснени, изразяват се възгледи, че деформациите са обособени от акселерацията /по-ранния пубертет, особено при момичетата/, бързото израстване на подрастващите, които са с неукрепнал организъм, урбанизацията, съвременния начин на живот с намалена двигателна активност в ежедневието, влияние оказва и неправилното хранене. Има и наследствени, и вродени причини. Всеки родител е длъжен да следи развитието, за да не осакати собственото си дете. Вместо да вземат мерки, някои родители вдигат скандали, че сме установили, че децата им са "гърбави" и се нуждаят от корсетолечение. А много се постига добър резултат и се избягва оперативното лечение в 85% от случаите. Препоръчително е лечението да се съчетава и с кинезитерапия и плуване.

Хубаво е родителите да знаят, че прегледите за деца са безплатни.

При 50% от учениците се откриват затлъстяване и гръбначни изкривявания. Липсата на профилактика и ненавременно лечение влошава състоянието и води до неправилна стойка и деформация на гръбначния стълб. При лекарски преглед трябва да настоявате за консултация на гръбначния стълб, при нужда личният ви лекар ще насочи детето за преглед при ортопед.

Запомнете, че ранното откриване е важно и решаващо за успешно лечение.

- Д-р Иванов, какви други медицински изделия изработвате?

- Ортези, протези за долни и горни крайници, ортопедични стелки и обувки. Лабораторията има договорни отношения за лечение на пациенти по клинични пътеки с болнични заведения за долекуване и рехабилитация, регистрирани сме в Агенция за хора с увреждания и работим с Агенция за социално подпомагане, откъдето тези изделия се заплащат. Всички пациенти от Пиринско вече са улеснени, могат да представят при нас протоколите си от благоевградските ортопеди и да скъсят пътя си до София, който е свързан със загуба на време и средства.

При назначаването на медицинското изделие се съобразяваме с индивидуалните потребности на пациента и се стремим да удовлетворим неговите потребности за по-добър живот. При изработването им използваме най-модерни технологии - скениране на тяло и ходила, компютърно проектиране на корсети, ортези, стелки.

Прочетете пълната статия тук