Контакт с нас

Телефони
+ 359 (2) 8565038
+ 359 887 925 725
+ 359 879 888 466

Електронна поща
info@vipplus-mtl.com
sales@vipplus-mtl.com

‹ Обратно

Рехабилитационнни процедури

Рехабилитация и физиотерапия
Рехабилитацията е основнен етап oт протезирането като процес. Тя зависи от усилията на целия екип, включващ семейството , приятели, лекар, ортопедичен техник и физиотерапевт.
Но запомнете всичко зависи от вас и вашите усиля и желание. Разговорите и насоките, които ще получите от вашит екип, ще ви бъдат от полза, но така или иначе всичко ще бъде във ваши ръце.
Още в първите дни след операцията се срещнете с вашия рехабилитатор. Той ще Ви научи как да седнете, как да се изправите и как да се предвижвате с патерици, както и как да контролирате на фантомните болки и спазмите на мускулатурата.
Физиотерапевтът и протезистът ще ви научат как да се грижите за чукана, за подготвите чукана за протезиране. Това включва бандажиране и комплекси от упражнения.

Следоперативна рехабилитация

 

Когато пациентът е подготвен, срещнал се е с своя ортопедичен техник и е получил отговори на основни въпроси относно протезирането и завръщането си към пълноценен начин на живот,загубата на интерес към живота, затварянето в себе си, са моменти, които отшумяват бързо или въобще не се появяват .

Пациентът и близките му трябва да приемат този момент от живота като едно предизвикателство, в което трябва да се впуснат с желание, сили и много търпение.
В постампутационният период в болничното заведение, както и след изписването, е необходима физиотерапия
Тя трябва да се състои от упражнения, укрепващи мускулатурата на чукана.

 

Физиотерапевтът ще направи програма от специални упражнения за тонизиране на мускулите, както на ампутираният крайник, така и на цялото тяло. По тази начин ще се избегнат нежеланите постоперативни контрактури, което от своя страна ще доведе до по-добро протезиране .
Важно е да запомните, че ранната вертикализация / изправяне на пациента / е от изключително значение за бързото възстановяване и ранното протезиране.

 

 

 

Рехабилитацията след протезиране продължава  

Поддържаща физиотерапия
Физиотерапията е много важна част от Вашето възстановяване, но част, която можете да намерите за лесно да игнорирате. Няма съмнение, че това е тежка работа, но напълно си струва усилията.
Терапията отпуска чукана и подобрява мускулния тонус и координация. Тя помага за поддържане гъвкавостта на ставите Ви, учи Ви как да използвате правилно протезата си и как да извършвате ежедневни дейности.
Физиотерапията не е само за хора с наскоро ампутирани крайници и нови протези. За оптимална подвижност Ви трябва оценка от физиотерапевт на всеки една или две години. Така може да се установят проблеми, които ако не бъдат отстранени, могат да доведат до по-сериозни здравословни проблеми и болки в гърба, кръста и ставите.